Noutăţi

De ce Asociația TIMOTEI?

De ce Asociația TIMOTEI?
Două surse despre cine a fost ucenicul Timotei, urmașul apostolului Pavel! Motivația care a stat la alegerea acestui nume cu o semnificație aparte pentru organizația noastră!

”Viața
Sfântul Timotei a fost însoțitorul Sfântului Apostol Pavel în multe din călătoriile acestuia. Era evreu după mamă și grec după tată, de origine din cetatea Listra. Mama sa, Eunike, și bunica sa, Lois, sunt menționate pentru deosebita lor evlavie (II Timotei 1,5). Nu știm nimic despre tatăl său, în afara faptului că era grec (Fapte 16,1).

El este menționat prima dată în timpul celei de a doua vizite a Sfântului Pavel la Listra (Fapte 16,2), unde probabil locuia și unde se pare că a fost convertit în timpul primei vizite a Apostolului Pavel în acest oraș (I Timotei 1,2; II Timotei 3,11). Apostolul, având fiindu-i foarte drag despre acest „fiu al său în credință,” l-a luat ca tovarăș al său (Fapte 16,3) de călătorie. L-a circumcis, astfel încât să-i împace pe creștinii dintre iudei, care inițial considerau că îmbrățișarea învățăturii lui Hristos presupunea prealabila trecere la Legea lui Moise. El a devenit secretarul unuia dintre sfinții evangheliști (I Timotei 4,14).

A plecat cu Sfântul Pavel în călătoria acestuia în Frigia, Galatia și Misia; a mers și în Troa, Filipi și Berea [Veria] (Fapte 17,14). Apoi l-a însoțit la Atena, iar de aici a fost trimis împreună cu Sila în misiune în Tesalonic (Fapte 17,15; I Tesaloniceni 3,2). Ultima dată îl găsim în Corint (I Tesaloniceni 1,1; II Tesaloniceni 1,1) împreună cu Apostolul Pavel. Mai este menționat după câțiva ani, ca fiind alături de Apostolul Pavel în Efes (Fapte 19,22), de unde este trimis în misiune în Macedonia. Mai apoi îl însoțește pe Sfântul Pavel în Asia (Fapte 20,4), unde rămâne cu acesta pentru o vreme. Când Sfântul Apostol Pavel este întemnițat la Roma, Timotei este întemnițat alături de el (Filimon 1,1) Evrei 13,23). În timpul celei de a doua întemnițări, Sfântul Apostol Pavel îi scrie să vină cât mai repede și să îi aducă câteva lucruri pe care le lăsase la Troa: felonul și pergamentele (II Timotei 4,13).

Conform tradiției, Sfântul Apostol Pavel l-a hirotonit pe Timotei ca episcop de Efes în anul 65 d. Hr., după ce Sfântul Ioan Evanghelistul fusese exilat în insula Patmos. Păstorește aici timp de 15 ani. În anul 80, Timotei a încercat să oprească o procesiune păgână cu idoli, ceremonii și cântece. Ca urmare, păgânii mânioși l-au bătut, l-au târât la marginea drumului și l-au bătut până ce l-a omorât (sau, după alte surse, l-au omorât cu pietre).

În secolul al IV-lea, moaștele sale au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Biserica îl numără pe Apostolul Timotei printre Cei 70 de Apostoli trimiși de Iisus Hristos să propovăduiască Evanghelia.
https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Timotei

„Despre Timotei,
Știm că a fost copilul născut dintr-o căsătorie mixtă, tatăl a fost grec, iar mama evreică. Încă din fragedă pruncie, Timotei a luat cunoștință cu scrierile sfinte evreiești, prin mama lui Eunice și bunica lui Lois.
Timotei s-a întâlnit cu Domnul Isus cu ocazia celei de-a doua vizită a lui Pavel la LISTRA 148843081_1390508024(1Cor.4:17,1Tim. 1:2), a fost crescut de Pavel și ordindat în lucrarea creștină (1Tim. 4:14).
Timotei devine colaboratorul și însoțitorul apostolului în călătoriile sale prin Troia, Bereea, Tesalonic și Corint (Fap.16-18).
Personalitatea lui Timotei este remarcabilă, Biblia îl descrie pe acest om credincios și iubitor de Dumnezeu ca fiind:
-bolnăvicios ( 1Tim. 5:23)
-timid (1Tim. 1:7)
-fără experiență (1Tim. 4:12)
Din punct de vedere uman, Timotei nu avea șanse…
Însă, omul acesta stând la îndemâna lui Dumnezeu și acceptând “școala uceniciei” devine un om matur, gata, capabil să învețe pe alții.
Lucrând cu credincioșie alături de Pavel, Timotei a dovedit:
-abilitate de predicator
-credință de ucenic
-râvnă de apostol
-perseverență de misionar
Când accepți ÎNVĂȚĂTURA lui Dumnezeu, când te lași ÎNDRUMAT de Duhul Sfânt, când îi ÎNGĂDUI lui Dumnezeu să te prelucreze, vei fi ridicat și folosit pentru ÎMPĂRĂȚIE…
Istoria lui Timotei ne dovedește acest lucru….
Stai la îndemâna lui Dumnezeu și lucrează pentru EL…
Cu dragoste,
Ciprian Bârsan
http://dininimapentrutine.wordpress.com/

Comentariile sunt închise pentru De ce Asociația TIMOTEI?