Noutăţi

Întâlnirea Leviților din Banat și Crișana la Biserica Penticostală „Salem” din Salonta – 22 Septembrie 2019

Duminică 22 Septembrie 2019, la Biserica Penticostală „Salem” din Salonta au răsunat cântările Lui Dumnezeu pornite din glasul a celor aproximativ 70 de instrumentiști din Arad, Bihor, Timiș, Hunedoara și Micherechi – Ungaria. Cântăreții creștini – denumire biblică de LEVIȚI, s-au reunit pentru a VII – oară la acestă serbare extraordinară din punct de vedere sufletesc, spiritual și muzical. Asociația Timotei Ineu a reprezentat Județul Arad prin grupul Timotei format din cântăreți creștini din localitățile Ineu, Chier și Șicula – Bulzan Marian, Moroșanu Toader&Alex&Seby, Ilisie Tavi&Tody. Amintim leviții: Gavril Stranici – organizator, dirijor BH; Ionică Pop din Secusigiu AR, Nicu Pușcău & Costel din Nădlac -AR, „Ucenicu” – Florin Nanea, Valentin Mierluț – BH, Daniel Vid cu formația din Bicăcel BH, Florin Bodog – BH, Romi Papp – BH și alți distinși frați leviți.

Redăm un artiol scris de Cornel Pop din Dej pentru TV Salonta:

”Zeci de cântăreți creștini s-au întâlnit duminică la Biserica Penticostală ”Salem” din Salonta, într-un regal de excepție al instrumentelor muzicale. Cântăreții dedicați muzicii creștine au venit din mai multe județe, chiar de la sute de kilometri distanță. Printre invitați au fost și instrumentiști din Ungaria.

Numiți și Leviți, adică oameni care au chemarea divină de a-L lăuda pe Dumnezeu prin muzică, instrumentiști dar și soliști din județele învecinate Bihorului s-au întâlnit la Salonta pentru a șaptea oară. Inițiativa aparține orădeanului Gabi Stranici, creștin dar și cântăreț în același timp.

Deși gama instrumentelor a fost una diversificată, cel mai auzite au fost acordeoanele. Aceste instrumente sunt cel mai des folosite în acompaniamentele muzicale de acest gen. Considerate instrumente complexe, acordeoanele au ajuns să facă parte din viața instrumentiștilor, dar mai ales din tenerețea acestora. Mulți le consideră și acum ”prima dragoste”!

Mesajul muzical al Leviților a fost unul clasic, dedicat cântărilor vechi de laudă și închinare, destinat în exclusivitate slavei Creatorului. Ritmurile clasice dar și ritmurile sârbești au răsunat mai bine de trei ore într-o biserică neîncăpătoare, laolaltă cu mesajele biblice. Devenită o tradiție, întâlnirea Leviților  va avea loc și luna viitoare, însă în județul Arad.”

Cornel POP Sursă http://bihor.transilvania-tv.ro/intalnire-de-suflet-levitilor-la-biserica-din-salonta-video

Comentariile sunt închise pentru Întâlnirea Leviților din Banat și Crișana la Biserica Penticostală „Salem” din Salonta – 22 Septembrie 2019