Predici/mesajele Învățătorilor de tineret,  Uncategorized

Sfaturi pentru noul an – 2017!

Am stat zilele acestea și m-am gândit la cele întâmplate… nu poți să stai indiferent când tinerii au probleme, au întrebări, au necunoscute în viață. De aceea m-am hotărât, la fel cum am învățat și eu de la ”mai marii mei” să vă dau câteva sfaturi, pe care eu le pun de mult în aplicare. Le găsiți și în Scriptură, dar și la unii mai încercați prin viață!

 1. Revelionul pentru mine, ca și pentru voi, este o experiență frumoasă; vă mărturisesc că adevărata părtășie se întâmplă atunci când nu ești constrâns. La adunare, nu prea poți să spui ce ai în inimă, ce gândești sau cum vezi tu lucrurile… și chiar dacă le-ai spune… cine te înțelege? Pentru mine, a fi împreună cu cei ”de o minte„ este contextul potrivit pentru a mă șlefui mai mult. Așa aflu ce așteptări sunt de la mine sau cum ar dori cei din jur să fiu. Aici pot include: comportament, vorbire, gândire, experiențe personale, obiceiuri, modul de viață cotidian și alte aspecte.  Vă sfătuiesc să căutați astfel de părtășii… pentru că aici se învață o grămadă de lucruri! Este mai bine să le afli în contextul potrivit, de la cei care sunt în anturajul tău… prea mult ne încurcăm cu lumea și ne sfătuim cu lumea! Cel mai bine este să ne sfătuim între noi, în lumina Bibliei, privitor la lucrurile lumii. Oricum trăim în lume și o parte din noi, nespirituală, dar care poate influența viața spirituală, încercăm să o organizăm! Un sfat: caută părtășia în anul 2017! Caută să stai la un cei cu frații și surorile tale… prinde orice prilej ca să discuți! Și cunoștința va crește!
 2. Cred din toată inima că Dumnezeu, prin Isus Cristos și prin Duhul Sfânt ne-a chemat la mântuire și la o viață sfântă! Cel mai potrivit pentru un copil de pocăit este să fie Autentic și Sincer în orice împrejurare. Să nu ajungem în ipocrizie sau în judecăți cu condamnări personale… sunt nebiblice și nu duc la zidire! Este ceva normal ca la o Seară de Rugăciune să ne rugăm! La Stăruință să stăruim! La Evanghelizare să predicăm, să cântăm și să vestim Evanghelia! Dar este și mai normal și mai omenesc ca să ne petrecem viața împreună! CUM? În orice circumstanță… vă mărtuiresc că îmi construiesc viața în jurul vostru! Să nu treacă o zi sau o săptămână să nu mă întâlnesc cu frații și surorile mele! Unde? La Biserică în primul rând! În slujire, la iarbă verde, la revelion, la tineret, la priveghi, la nuntă, la mort… oriunde. Dragostea înseamnă să iubești așa cum este persoana și să îi accepți slăbiciunile, în credința și speranța că orice om are șansa la pocăință și la schimbare! Un sfat: nu judeca! Trăiește! A trăi înseamnă viață! A trăi înseamnă că tot ce faci, faci pentru viața ta! Indiferent că te speli, că mănânci, că citești Biblia, că postești, că lucrezi, că te joci sau te distrezi. Nu uitați că prea puțin se predică despre faptul că trebuie să îl lăudăm pe Dumnezeu cu Jocuri, cu cântări și cu instrumentele noastre! Am vorbit cu mulți care au venit la Revelionul Regional organizat de data asta de Asociația Timotei Ineu și care au afirmat: ”La voi e altfel… de aceea am venit. Toate au o limită…e bun simț… și sunt acceptați toți.” De parcă restul tinerilor nu ar avea model pe Isus care cheamă toți oamenii să se iubească și să trăiască împreună! Câteva versete pentru cei care judecă UMANITATEA pentru simplul fapt de a uita că omul este și COPIL! Se poate sări peste copilărie? Peste actul ludic? Și oamenii mari se joacă, doar că jucăriile au alte nume și mărimi diferite! De ce să condamnăm ce Dumnezeu a lăsat? Că prin joc se învață, se imită, se conturează o viziune despre lume și viață! Uitați ce spune Biblia: 
  • 1 Corinteni 9:25 Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. 
  • 2 Timotei 2:5 Şi cine luptă la jocuri nu este încununat, dacă nu s-a luptat după rânduieli.
   • Judecatorii 11:34 ”Iefta s-a întors acasă la Miţpa. Şi iată că fiică-sa i-a ieşit înainte cu timpane şi jocuri. Ea era singurul lui copil; n-avea fii şi nici altă fată.”
   • Psalmii 149:3 ”Să laude Numele Lui cu jocuri, să-L laude cu toba şi cu harpa!”
   • Psalmii 150:4 ”Lăudaţi-L cu timpane şi cu jocuri, lăudaţi-L cântând cu instrumente cu coarde şi cu cavalul!”
   • Ieremia 31:4 ”Te voi aşeza din nou, şi vei fi aşezată din nou, fecioara lui Israel! Te vei împodobi iarăşi cu timpanele tale şi vei ieşi în mijlocul jocurilor voioase.”
   • Plangerile lui Ieremia 5:15 ”S-a dus bucuria din inimile noastre şi jalea a luat locul jocurilor noastre.„
   • Luca 15:25 ”Fiul cel mai mare era la ogor. Când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit muzică şi jocuri.”
   • Sau Jocuri străine care nu îi plac Lui DumnezeuExodul 32:19 ”Şi, pe când se apropia de tabără, a văzut viţelul şi jocurile. Moise s-a aprins de mânie, a aruncat tablele din mână şi le-a sfărâmat de piciorul muntelui.”
 3. Prea mulți tineri nu prea au noțiuni depre lume și viață pentru că le este frică să experimenteze, în sensul bun al cuvântului. Orice tânăr are întrebări și dorința de cunoaștere îl macină. Orice om este așa, dar mai ales în tinerețe. Discută acasă cu părinții, stai de vorbă cu oameni de încredere și fi un tânăr care are cunoștințe despre lume și viață. Daniel, Iosif și Timotei erau tineri care au învățat și care au pus întrebări. Moise a învățat toată înțelepciune Egiptului. Solomon cunoștea totul! Noi să fim inculți? Suntem incapabili? Nicidecum! Dacă nu cunoașteți subiecte TABU(interzise imaturilor sau ce țin de viața personală), nu alerga la lume. Că vei învăța lumește! Într-o zi te vei mira de ce acționezi așa! Pentru că tu înveți de la lume! Un sfat: învață de la cei de o credință cu tine, de la oameni mari spirituali, de la oameni înțelepți. Poate vor greși sau nu vor ști să îți răspundă, nu îi desconsidera, că faci păcat. Dacă ai aflat, du-te și spune-i ce ai aflat la cine ai întrebat și nu a știut să îți răspundă. Eu mă joc! Îmi place să mă joc în limita bunului simț și a cumpătării. Să ud, să cernesc, să alerg, să transpir, să cunosc. Așa e viața, condimentată cu de toate! Voi avea ce povesti când voi ajunge bătrân și experiențele, reacțiile la cele întâmplate mă marchează! Ce loc de muncă – ”să fi bătrân”… Mi-a plăcut enorm că tinerii peste 14 ani nu mai au întrebări… însă cei sub 14 ani sunt ne-experimentați! Multe ”Prostii” considerate la o vârstă fragedă, se învață la Școală. Și eu am fost elev și știu despre ce vorbesc. Trăim în lumea informației. Este bine să cunoaștem binele și răul, ca să știm ce alegem și cum vom acționa pe viitor. Tinerii mai mari: nu respingeți pe cei mai mici, pe frații și surorile voastre! Stați de vorbă cu ei! E inadmisibil ca un tânăr de 15 ani să aibă o relație de prietenie și frații lui mai mari să nu zică ”bună ziua ” unei fete. Este inadmisibil ca tinerii maturi să trăiască cum vor, pentru că cei mai mici îi vor urmări… oricum sunt modele pentru ei.  E rușine să vorbim lucruri mature cu cei imaturi… de aici vine rușinea:)) Că păcatul se face cu conștiință și cu aprobare! Dar când păcătuiești fără voie, rușinea e mai mare. Noi suntem o generație care trebuie să ne creștem reciproc, cu bune și cu rele. Părinții, cei în vârstă, nu ne înțeleg de loc în lumea tehnologiei. Trebuie să avem grijă unii de alții. E provocarea fiecărei generații! Să veghem unii asupra altora! Am toată autoritatea, fiind mai bătrân, să atrag atenția unuia mai tânăr, dacă îl înțeleg. Nu îl pot modela sau coordona, dacă vorbim pe canale diferite. Un sfat: să ne păzim de lume, dar să fim informați, deștepți în cunoștință! Anul 2017 să fie anul în care creștem din toate punctele de vedere! Ca Domnul Isus când era copil pe pământ: se întărea și creștea fizic, psihic, intelectual și spiritual! Suntem oameni, de aceea vă propun să ne șlefuim unii pe alții, pentru că nu mai suntem singuri și izolați!
 4. Părtășie, cunoaștere, aprofudare și comunicare. A aprofunda… a studia de fapt cu interes și la capacitate maximă, cu toate motoarele pornite! Nu uitați că în fiecare zi creștem și ne maturizăm! Vă sfătuiesc să nu rămâneți în urmă cu citirea Bibliei, cu compunerea inspirațională pe suport biblic, de cântări, poezii și eseuri sau alte creații. Să aveți o viață plină, gata pregătiți pentru orice lucru și activitate. Nimic nu are voie să ne surprindă! Nici moartea! Nici suferința sau boala! Învață și pregătește-te ca să fi gata pentru locul unde te va pune Dumnezeu! Adu un aport creștin la viața socială, economică sau politică! Nu vă izolați de lume, că trăim în ea! Nu mori de foame:)) fi liniștit/ă! Dar cel mai mare păcat e să fi prost: adică să nu vrei să faci, să nu vrei să vezi, să auzi, să te implici, să înveți, etc. Oamenii vor merge în iad pentru că sunt proști! Adică, pentru că nu vor să accepte mântuirea și nu vor să recunoască că păcatul trebuie lepădat. Prostia, cum zice în Proverbe, te duce la păcat și păcatul de duce în iad! Lumina îți luminează calea și vezi dacă dai cu piciorul în vre-un obstacol. Dacă îl vezi și dai de mai multe ori cu piciorul în obstacol, se poate considera prostie! Am făcut această remarcă, pentru ca în anul 2017 să ne maturizăm și să creștem, lăsând copilăriile, necesare de altfel și privind viața așa cum este ea, în contextul potrivit. Ești în stare să slujești? Slujește și nu fi copil! Ești bărbat sau copil? Dacă ești bărbat te vei lupta – vei predica, vei cânta, vei sluji, vei învăța, îți vei face familie, vei avea grijă de nevoile familiei, etc. Dumnezeu are ordine și nu anarhie! E timpul și vremea să învățăm uintatea, colaborarea, comunicarea, aprofundarea, părtășia… e vremea să învățăm să trăim împreună! Ce am făcut noi este unic în istorie, dar nu este ceva nou! Am luat hotărârea să fim UN SINGUR OM! Să luptăm pentru viața noastră! Însă războiul se duce cu oameni mari. Însă nici un om nu se naște mare… toți se nasc mici! Tu, fi înțelept!

Marian Bulzan

img_1085

Comentariile sunt închise pentru Sfaturi pentru noul an – 2017!