Predici/mesajele Învățătorilor de tineret,  Uncategorized

Ce Cântări Cântăm? Regula de 3C – pentru cântăreții penticostali

duhulnuincape

Ca și cântăreț în comunitatea penticostală, sunt îngrozit de ce îmi aud urechile și de ce îmi văd ochii.

Zilnic citesc tot felul de anunțuri ale ”artiștilor” creștini din mediul evanghelic, gen: ”anul acesta laansăm ultima piesă de pe album” sau ” în curând apare cea mai nouă cântare a formației noastre”.

Dumnezeu să mă ierte… să ne ierte… 

Vă propun să ne verificăm cu scriptura, dacă, ceea ce facem e biblic și duhofnicesc. Dacă nu este, înseamnă că singura alternativă la ”sfințenie” este termenul ”lumesc”.

E una să primești cântări de la Duhul Sfânt și apoi să te rogi să primești lumină să le pui pe note, să le orchestrezi… și alta este să compui tu, în pas cu trend-ul comercial.

Vorbesc de penticostalism… de ogreada noastră… nu au ce căuta în adunare cântări romantice, cântări turbo de nici un gen muzical, care să miște piciorul… nu au ce căuta în adunare și în ”credința sfinților dată pentru totdeauna”, nimic firesc și lumesc.

Când citesc astfel de anunțuri ” cel mai nou album”, ” cea mai nouă piesă”, e clar că nu are de a face cu Dumnezeu, cu adunarea și cu Duhul Sfânt. A fost vreodată o lucrare de prorocie în care să afirme Dumnezeu: ” Voi scoate nu nou hit, album, piesă????”. Haideți să nu ne batem joc de lucrearea lui Dumnezeu, folosind-o ca paravan pentru intențiile unora de a profita din vânzări. 

E una să ai profit într-o societate de consum și alta e să faci rânduială în adunare, în partea muzicală, prin ordonarea cântărilor, folosirea lor pentru diferite formații: cor, orchestră, fanfară, grupuri de ”laudă și închinare” (urâtă expresie – te lauzi apoi te închini:))) .)

În adunarea penticostală e principiul biblic: Versurile vin DE LA DUHUL SFÂNT! Melodia vine DE LA DUHUL SFÂNT! Ce se primește, vine în urma rugăciunii, a postului, a stăruinței în rugăciune și nimi, dar NIMIC nu intră în contradicție cu SCRIPTURA!

Problema din Biserica lui Dumnezeu din România, din mediul evanghelic, e că nu mai aude Glasul lui Dumnezeu și Cântările Duhofnicești primite prin Duhul Sfânt. 

Doriți un album pentru mașină? Căutați prorocii, oameni cu daruri care Zidesc, Îmbărăbătează, Mustră, Îndreaptă Dumnezeu prin ei Biserica. Luați cântări de la ei! Dacă aveți cunoștințe muzicale, puneți-le pe note și băgați-le în adunare!

Atunci putem spune că vom merge de la adunare Plini de Duhul Sfânt!

Îmi permit să afirm că nu cânt orice și oricum! Nu îmi permit ca Lauda mea pentru Dumnezeu să lase omul fierbinte și pe Dumnezeu rece. 

La întrebarea CE cântăm? Răspuns: CE VINE DE LA DUMNEZEU PRIN DUHUL SFÂNT! Nu am altă alternativă ca penticostal care susțin că Dumnezeu vorbește și astăzi! Și cred acest lucru – sunt convins! Ce cântăm, e biblic. E duhofnicesc! Cântăm Cuvântul Lui Dumnezeu nu cum ni se pare nouă că îl aranjăm să dea bine la public. Nu cum ni se pare nouă că sună frumos! Dumnezeu e Autorul CÂNTĂRILOR! Vrei să interpretezi? Interpretează cântările LUI! Care Îi plac LUI! Nu de asta se cheamă LAUDĂ? Sau e lauda ta pentru tine și în fața altora? Să te aprecieze lumea, să te cumpere, pe imaginea lui Dumnezeu. Vrei să te închini? Închină-te În Duh și în Adevăr! În Cuvântul Scripturii asamblat cu Cuvântul venit prin descoperirea directă de la Dumnezeu! Așa se zidește Biserica lui Dumnezeu! Prin roade, daruri, transpirație. Oamenii Lui Dumnezeu nu vorbesc de la ei. Ei vorbesc și depun mărturie de la Dumnezeu! Haideți să nu ne lăsăm înșelați și să nu acceptăm în adunare orice cântare, piesă, hit, șlagăr. Să cântăm în conformitate cu Scriptura și cu descoperirea prin Duhul Sfânt. Dacă tu ca și cântăreț, nu ai auzit niciodată cântare prin Duhul Sfânt, cântare prin vorbirea în limbi, cântare primită în vis, noaptea, cântare descoperită în urma postului și a rugăciunii, ai probleme mari prin mesajul care vrei să îl transmiți. Cum ști să deosebești atunci o cântare lumească de una spirituală? Cântarea nu trebuie să ne placă nouă! Să ne simțim noi bine… ea trebuie să placă lui Dumnezeu și Dumnezeu să vorbească tuturor spre zidire, mustrare, îmbărbătare, sfințenie, etc. Melodia e un vehicol. Cum să conduci dacă nu ai permis de la Dumnezeu? 

La întrebarea CE CÂNTĂRI? Răspuns: Duhofnicești, adică Biblie + Descopeirea Duhului Sfânt și PUNCT! În rest e lumesc, firesc, drăcesc. O cântare trebuie să aibă un mesaj autentic biblic. Trebuie să aibă o melodie primită de la Duhul Sfânt! Așa să sune! Nu cum ni se pare nouă că dă bine la urechile oamenilor!

Acest fapt înseamnă ca TU să fi Duhofnicesc! Dacă nu ești, caută oameni duhofnicești și PLAGIAZĂ-I! Adică preia de la ei cântările, mesaj și melodie, apoi transformă-le tehnic, pe suport de portativ cu note, mp3, video, audio, etc. Dacă tot îți place să Cânți! Cântă Cântările lui Dumnezeu! Nu fă o lucrare firească, că bagi fire în adunare și faci PĂCAT! Dacă ești dirior, cu facultatea de muzică la activ, procedează la fel! Caută oamenii lui Dumnezeu, dacă vrei mesaje noi, cântări noi actualizate prin Duhul Sfânt! Dacă vrei cântări vechi, caută-le pe cele vechi despre care ai cunoștință că au fost primite prin Duhul Sfânt! Orice cântare are o istorie! Vezi istoria ei și nu cânta nimic care are un mesaj fantastic pe o melodie încântătoare… s-ar putea ca în spate să fie un fost dirijor care are o pătrime din îngerii căzuți, adică Diavolul care caută să te înșele prin ambalarea produsului!

Cum CÂNTĂM? Răspuns: Ca psalmiști, ca apostolii, ca oamenii din scriptură! Cu gura, cu mintea, cu duhul, fiind ființe transformate de Cuvânt și de Duhul Sfânt! Din izvorul inimii curg râuri de apă VIE! Nu vom cânta nimic ce aduce moarte, tulburare, frică, extaz, romantism, dedicații de dragoste, nimic care să excite firea pământească sau ca extremă, să ne lamentăm la nesfârșit. Cântăm cu toate instrumentele existente, numa să știm să cântăm la ele! Instrumentul acompaniază Cântărețul. Vezi exemplul lui David cu Harfa!(Harpa). Instrumentul este de acompaniat, nu de ieșit în evidență cu el, să îți arați calitățile de cântăreț. Așa fac cei din lume: solo să vadă toți ce talent are. În adunare nu există talent! Există înțelepciunea de a cânta, cântări înțelepte! 

Un cântăreț care dă muzica tare, ca volum și melodie, nu are nimic din Dumnezeu! Vrea să se arate el cât e de bun! A pierdut startul în fața lui Dumnezeu! Stelele vor cânta mai frumos ca el… natura la fel… îngerii la fel…

Un cântăreț cercetat de Duhul Sfânt, este mânat de Duhul Sfânt într-o direcție: poate tăia și lega rana prin mesaj; poate mustra și atitudinea să fie nervoasă a Lui Dumnezeu exprimând mânia lui Dumnezeu, supărarea… poate fi melodioasă, exprimând mângâierea sau ridicarea. Ce vei ști să cânți dacă nu ești călăuzit de Dumnezeu?

Astfel de momente sfinte, leagă-le într-o carte de aducere aminte, renumitul caiet de cântări personal, prin care le poți aduce în adunare, ca prin experiența ta Dumnezeu să atingă și alții oameni care au trecut prin acele stări ca și tine!

De ce cântăm? Același răspuns pentru întrebarea ”De ce prorocim?” Pentru că un foc ne arde… o durere ne macină… toată ființa noastră este în clocot pentru Dumnezeu și Dumnezeu vorbește, are mesaje de transmis, pentru diferite situații. Ca mesajul să ajungă la inimă, la minte, e transmis prin mediul, canalul melodic. De multe ori numai melodia unei cântări primite prin Duhul Sfânt face enorm pentru un om. 

Dacă vreau să mă afirm și să câștig bani de pe urma ”fraierilor iubitori de frumos”, fac contract cu casă de discuri, merg la nunți pe bani, la înmormântări pe bani, la evanghelizări pe bani, la tineret pe bani… profit cu miile de euro. E ceva Duhofnicesc aici? E una când sunt slujitor și slujesc, iar Dumnezeu îmi poartă de grijă și mă binecuvântă, ca în exemplul lui Avram, Iov, Daniel, Iosif, etc; și alta când umblu să mă îmbogățesc. Se vede cu ochiul liber fără să fi spiritual că cine face astfel de lucruri o face cu interes și în scop personal sau de grup, pentru o echipă, formație cu aceleași gânduri. Haideți ca și comunitate penticostală să nu mai sprijinim acțiunile unor astfel de oameni! Cântările lui Dumnezeu nu se cântă pe pământ străin, Duhul Sfânt nu lucrează într-un mediu străin, păcătos, de aceea să deosebim binele de rău!

Am trecut și eu prin astfel de situații și Dumenzeu mi-a dat harul să mă pocăiesc și să învăț din Scriptură că: în slujire să nu ai două haine, două pungi, două perechi de încălțăminte, etc. Să ai credință în Dumnezeu că poartă de grijă!

Am o experiență bogată cu Dumenzeu care a purtat de grijă, m-a binecuvântat în lucrare! Împărtășesc aceste idei sfinte cu toții tinerii din Asociația Timotei Ineu și tinerii din cele 15 Biserici Penticostale(adunări). Că la mort, nuntă, evanghelizare, botez, orice eveniment unde mergi și pentru care alergi,  etc; ne dăm ca o jertfă pentru Dumnezeu. În afară de ce ne pune gazda pe masă și în rezervor, nu luăm nimic. Și aici cu condiția, dacă vrea! E treaba gazdei dacă are sau nu, dacă face dărnicie sau nu! Noi nu cerem nimic, că așa ne învață Dumnezeu prin Cuvânt! Dumnezeu trimite omul în Slujire! Cine merge singur, netrimis, umblă după plată! Putem face această diferență simplu, printr-un test simplu: mi-au spus niște tineri că a venit un ”frate” la ei la aunare și la sfârșit a cerut 400 de lei de benzină pentru un drum de 60 de km. E plin de hoți și tâlhari, care pe spatele fraților și a surorilor caută să se îmbogățească. Să fim înțelepți. Dar cei care compun muzică creștină, fiind o afacere? Nu sunt hoți și tâlhari? Depinde cum se comportă. Dacă nu așteaptă nimic în schimb, conform Scripturii, fac un lucru biblic. Dacă așteaptă plată, o vor primi aici pe pământ. Iar produsul lor, este al lor, nu al Duhului Sfânt. Eu vreau să primesc TOT de la Dumnezeu! Dumnezeu lucrează prin oameni! Dar se vede când lucrează Dumnezeu…

1 Timotei 6:9 ”Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare.”

CONCLUZIE: 2 Corintei 2:11 ”(…) ca să nu lăsăm pe Satana să aibă un câştig de la noi, căci nu suntem în neştiinţă despre planurile lui.”

Efeseni 4:14 ”(…)a să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire,(…)”

Evrei 13:9 ”Să nu vă lăsaţi amăgiţi de orice fel de învăţături străine, căci este bine ca inima să fie întărită prin har, nu prin mâncăruri, care n-au slujit la nimic celor ce le-au păzit.”

Psalmul 77:6 ” Mă gândesc la cântările mele noaptea, cuget adânc înăuntrul inimii mele, îmi cade duhul pe gânduri şi zic:”

1 Petru 4:11 ” Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Dacă slujeşte cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu, pentru ca în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Hristos, ale căruia sunt slava şi puterea în vecii vecilor! Amin.”

1 Corinteni 5:11 ” Ci v-am scris să n-aveţi niciun fel de legături cu vreunul care, măcar că îşi zice „frate”, totuşi este curvar sau lacom de bani sau închinător la idoli sau defăimător sau beţiv sau hrăpăreţ; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncaţi.”

Coloseni 3:16 ”Cuvântul lui Hristos să locuiască din belşug în voi în toată înţelepciunea. Învăţaţi-vă şi sfătuiţi-vă unii pe alţii cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, cântând lui Dumnezeu cu mulţumire în inima voastră.”

Neemia 12:46 ”Căci odinioară, pe vremea lui David şi lui Asaf, erau căpetenii peste cântăreţi şi cântări de laudă şi de mulţumire în cinstea lui Dumnezeu.”

Isaia 25:5 ”Cum domoleşti căldura într-un pământ arzător, aşa ai domolit zarva străinilor; cum este înăduşită căldura de umbra unui nor, aşa au fost înăduşite cântările de biruinţă ale asupritorilor.”

Isaia 55:2 ”De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură? Ascultaţi-Mă dar, şi veţi mânca ce este bun şi sufletul vostru se va desfăta cu bucate gustoase.”

Psalmul 137:4 ”Cum să cântăm noi cântările Domnului pe un pământ străin?”

Iov 28:15 ” Ea nu se dă în schimbul aurului curat, nu se cumpără cântărindu-se cu argint;”

Exodul 15:2 ”Domnul este tăria mea şi temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu: pe El Îl voi lăuda. El este Dumnezeul tatălui meu: pe El Îl voi preamări.”

1 Împărați 4:32”A rostit trei mii de pilde şi a alcătuit o mie cinci cântări.”

Președinte Asociația Timotei Ineu, lider regional de tineret -Regiunea VII Ineu, Bulzan Marian Gigel